Dünyamız bugünlerde yeni tip korunavirüs (Covid-19) tehdidi altında bulunuyor. Çin’de ortaya çıkan ve yavaş yavaş tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs hem can almaya, hem de korku salmaya devam ediyor. Başlarda bazı ülkelerin pek ciddiye almadığı salgın, o ülkeye girdikten sonra alarm seviyesinin en üst düzeye çıkmasına maske, eldiven, tulum ve diğer dezenfekte malzemelerinin yok satmasına veya karaborsaya düşmesine yol açtı.

İnsan varlığını tehdit eden bu virüsle birlikte, bir kez daha sağlığın ne denli önemli olduğu ortaya çıktı. Bir kez daha sağlık olmadan ne paranın, ne şan-şöhretin, ne mevki-makamın bir işe yaramadığını gördük. Dolayısıyla her şeyin başının sağlık olduğunu tehlike kapıya dayanınca iliklerimize kadar anladık.

Bu köşe de defalarca yazdım, dikkat çektim. Yöneticilerimizin kitle iletişim araçlarıyla halkı bilinçlendirmeli, tedbirleri arttırmalı, karaborsacılara fırsat verilmemeli diye… Nitekim son bir-iki haftadan bu yana Sağlık Bakanlığı, kamuoyunu düzenli olarak bilgilendiriyor, konunun uzmanları ile gerekli bilgileri aktarıyor. Eksik var mı, var elbette… Ama bunlar da yavaş yavaş aşılır. Yeter ki kavga, gürültü ve ayrımcılık yapmayalım, tüm insanlığın sağlık ve sıhhatini düşünelim.

İnsanların sağlık ve sıhhatinden başta Sağlık Bakanı olmak üzere il sağlık müdürleri, doktorlar, hemşirelere kısacası tüm sağlık camiası sorumludur. Bu camianın neredeyse tamamına yakını, gecesini gündüzüne katarak, zaman zaman şiddet ve ayrımcılığa maruz kalmalarına rağmen, çalışmalarını dün olduğu gibi bugünde fedakarca sürdürüyor.

Fakat her camiada olduğu gibi sağlık camiasında da ismi çeşitli iddialar ve söylentilerle anılanlar da yok değildir. Örneğin Diyarbakır’ın önceki dönem İl Sağlık Müdürlüğü koltuğunda 8 yıl oturan Sait Avar hakkında onlarca iddia ortaya atıldı. Eski Müdür Avar hakkındaki bazı iddiaları hatırlatarak, asıl konuya geleceğim.

-Diyarbakır Birlik ve Akademik Düşünce Derneği Başkanı Muhammed Beybur ve yönetim kurulu, Diyarbakır Kadın Doğum Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde, 2018 yılında 2 ay içinde 37 yeni doğan bebeğin yaşamı yitirdiğini iddia etmişti.

-Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, 2018 Aralık ve 2019'un Şubat aylarında tahtakurusu istilası yaşanmasına rağmen ilaçlama ve temizlik yapılmadığı öne sürülmüştü.

-Diyarbakır’daki bazı hastanelerde hijyenik olmayan koşullarda hasta ve hasta yakınlarının kaldığı, tıbbi malzemelerin sağlıksız koşullarda muhafaza edildiği ileri sürülmüştü.

-Bazı sivil toplum kuruluşları, zaman zaman düzenledikleri basın toplantılarıyla hastanelerde yapılan ihalelerde de usulsüzlük yapıldığı ileri sürmüş ve bu ihalelerden bazılarına hastane müdürlerinin şerh düştüğünü kamuoyuyla paylaşmıştı.

-Eski Diyarbakır İl Sağlık Müdürü’nün, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin elektrik işini daha fazla paraya bir yakınına verdiği de iddialar arasında yer almıştı.

Maalesef hepsi birbirinden önemli iddialardı. Avar hakkında birçok soruşturma açıldı. Ancak buna rağmen o koltukta 8 yıl oturmayı başardı. Bu da siyasi ilişkilerine bağlandı.

Günahıyla sevabıyla eski Sağlık Müdürü Sait Avar gitti. Yerine Elazığ İl Sağlık Müdürü Yardımcısı Cihan Tekin atandı. Şimdiye kadar Cihan Tekin ile ilgili çok önemli bir şey yansımadı kamuoyuna... Sadece Dicle Üniversitesi’nden bir bilim insanının, 'bir kişinin domuz gribinden öldüğünü ve dikkatlerin korunavirüs yerine domuz gribine çevrilmesi gerektiği’ yönündeki açıklamasının yalanlaması dışında…

Elazığlı olan Cihan Tekin’in, öz geçmişine baktığımız da, donanımlı biri olduğunu görüyoruz. Ancak kulağıma çok önemli bir iddia geldi. Güya İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin, başta Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi olmak üzere bazı doktor ve yöneticilerden istifalarını vermelerini istemiş.

Hepimizin malumu çok sıkıntılı ve zorlu bir dönemden geçiyoruz. Korunavirüs gibi önemli bir tehlike her an kapımızdan içeri girebilir. Dolayısıyla her sağlık çalışanına ihtiyacımız olan bir süreç yaşıyoruz. Bu nedenle Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Sayın Cihan Tekin’in, çıkıp bu konuda kamuoyunu aydınlatması lazım. Bu istifaları istemiş mi, istememiş mi? İstememişse neden istemiş?

Sevgiyle kalın…

Ercan BAKAR-sanliurfaolay.com

Editör: TE Bilisim